Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Δεν πρέπει να πάμε σε πόλεμο για τα συμφέροντα των μεγιστάνων της ενέργειας και των κυβερνήσεών μας

Κοινή δήλωση Ελληνικών, Τουρκικών και Κυπριακών περιβαλλοντικών κινημάτων



Εδώ και μερικούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας επανακλιμάκωσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνεχίζεται και στις δύο χώρες μια τρελή εξοπλιστική κούρσα και παράλληλα και οι δύο στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ για εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Η μάχη επικράτησης στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των δύο αστικών τάξεων είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει έναν ανεξάρτητο περιφερειακό ρόλο ενώ η Ελλάδα θέλει να διακριθεί ως το πιο πιστό σκυλί της Δυτικής συμμαχίας. Επιπλέον, η βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές φαίνεται να αποτελούν έναν πρόσθετο παράγοντα πίεσης, που ωθεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ να παίξει το χαρτί του εθνικισμού. Και οι δύο κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέες αγορές οπλισμού σε έναν ανταγωνισμό που προκαλεί διαρκή οικονομική αιμορραγία. Την ίδια στιγμή, οι λαοί μας υποφέρουν από τις επιπτώσεις μιας νέας οικονομικής κρίσης και από τον πληθωρισμό. Η Τούρκικη κυβέρνηση ανακοίνωσε μία αύξηση του 15% στις στρατιωτικές δαπάνες και μετά το «παζάρι» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα μπορέσει τώρα να αγοράσει τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους αλλά συγχρόνως δαπανά το εξωφρενικό ποσοστό του 2,8% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ!

H συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιτείνει την ενεργειακή κρίση. Οι τιμές του πετρελαίου, του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στα ύψη και οι λαοί μας πληρώνουν το τίμημα, ενώ οι μεγιστάνες της ενέργειας βγάζουν τεράστια κέρδη. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τη δημόσια συζήτηση, κανείς δεν μιλάει πλέον για «πράσινη μετάβαση» αλλά για «ενεργειακή ασφάλεια», τόσο διεθνώς, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, φαίνεται ότι η Τουρκία ξαναρχίζει τις έρευνες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για αξιοποίηση πετρελαίου και αερίου στις ίδιες περιοχές. Στην Κύπρο η Ιταλική πολυεθνική Enι και η Γαλλική Τotal άρχισαν πρόσφατα τις σεισμικές έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου στο Βlock 6.

Οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο χρησιμοποιούνται επίσης ως εργαλείο προπαγάνδας και από τις τρεις κυβερνήσεις για να καλλιεργήσουν μια ελπίδα στους φτωχούς, δηλαδή ότι αν βρεθεί αέριο θα βελτιωθεί η οικονομία. Αυτό βέβαια είναι ένα ακόμη ψέμα, όπως γνωρίζουν οι λαοί πολλών χωρών του Νότιου ημισφαιρίου. Αυτοί, που πλουτίζουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι οι πολυεθνικές, όχι οι λαοί.

Το μέλλον του αγωγού EastMed παραμένει αβέβαιο. Γίνονται συζητήσεις μεταξύ διαφόρων χωρών για το πώς θα εξορυχθούν και θα μεταφερθούν το πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη μια μεριά, οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία. Από την άλλη, Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με Ισραήλ και Αίγυπτο, με την προοπτική να μεταφέρουν Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) μέσω δεξαμενόπλοιων.

Εμείς, ως κοινή κινηματική πρωτοβουλία Don’t Dig/Kazma Birak/Μας Σκάβουν το Λάκκο, πιστεύουμε ότι οι πολιτικές της επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα που ενισχύθηκαν από την ενεργειακή κρίση, επί της ουσίας σημαίνουν το τέλος της όποιας σοβαρής προσπάθειας να επιτευχθεί (ο ανεπαρκής έτσι κι αλλιώς) στόχος του 1,5ο Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού. Στην πραγματικότητα, έχουν αποκαλύψει την υποκρισία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων όταν μιλούσαν για «πράσινη μετάβαση». Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα κέρδη τους. Η πλήρης επιστροφή στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη, πετρέλαιο, αέριο και πυρηνικά εργοστάσια σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή και επίσπευση της κλιματικής αλλαγής και της εξαφάνισης ζωικών ειδών.

Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σ΄ένα πόλεμο για τα συμφέροντα των μεγιστάνων της ενέργειας και στις ανταγωνιστικές εθνικιστικές φιλοδοξίες των κυβερνήσεών μας.

Καλούμε όλα τα κινήματα της Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου να χτίσουν δεσμούς μεταξύ τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμα των λαών να ζήσουν σε ειρηνικό και βιώσιμο περιβάλλον, καλούμε σε αγώνα ενάντια στους μεγιστάνες της ενέργειας και τις πολεμοχαρείς κυβερνήσεις.

Αγωνιζόμαστε:

· Ενάντια στις πολεμικές ιαχές και τον εθνικισμό!

· Να σταματήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

· Να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας οι εταιρείες ενέργειας, να γίνουν δημόσιες υπό τον δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας.

· Για μια πραγματικά πράσινη λύση, που σημαίνει αγώνας ενάντια στην κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών εταιρειών στην οικονομία και την κοινωνία.



Εμείς ως κινηματική πρωτοβουλία Don’t Dig/Kazma Birak/Μας Σκάβουν το Λάκκο, στην οποία εκπροσωπούνται οικολογικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας ενάντια στους συνυφασμένους κινδύνους του πολέμου και της περιβαλλοντικής καταστροφής.



Don't Dig/Kazma Birak/Μας σκάβουν τον λάκκο

Κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο.



07.07.2022