Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση «Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο» που θα γίνει το Σάββατο 14 Μάη στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με διοργάνωση της πρωτοβουλίας Μας σκάβουν τον λάκκο
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στοιχεία της εκδήλωσης:
Ημερομηνία: Σάββατο 14 Μάη 2022
Χώρος: Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο, Αθήνα
Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00
Στις 19:00, συζήτηση:
Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο
Ομιλητές:
-Κυριάκος Χάλαρης (Μας σκάβουν τον λάκκο- Ελλάδα)
-Φώτης Μπενλίσοϊ (Kazma Birak- Τουρκία)
-Çağla Elektrikçi (Kazma Birak- Κύπρος)
-Μυρτώ Σκουρουπάθη (Μας σκάβουν τον λάκκο- Κύπρος)
Παρεμβάσεις:
-Τάσος Σαραντής (διωκόμενος δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών)
-Βασίλης Χλης (#SaveTinos)
-εκπρόσωπος Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια
Συντονισμός: Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Μετά το τέλος της συζήτησης, θα γίνει ρεμπέτικο γλέντι με τις Κανελόριζα
Το event στο Facebook εδω
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Omnia TV
Διοργάνωση: πρωτοβουλία Μας σκάβουν τον λάκκο - συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί το κείμενο της εκδήλωσης:
«Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο», μια συζήτηση που οργανώνεται από την πρωτοβουλία Μας σκάβουν τον λάκκο / Kazma Birak
Η Συνεργασία Ενάντια στις Εξορύξεις και τον Πόλεμο σε Ελλάδα Τουρκία Κύπρο Μας σκάβουν τον λάκκο έχει φέρει σε επαφή περιβαλλοντικές ομάδες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο που αντιτίθενται στην απειλή του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο στο όνομα της εξόρυξης ορυκτού αερίου.
Απέναντι στα εξορυκτικά σχέδια που κάποιοι απεργάζονται πάνω στα εδάφη της περιοχής μας, οι ομάδες αυτές αποφάσισαν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να περνάει από διάφορες φάσεις, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε με υπερηφάνεια τα νέα της Rafale στον ουρανό της Αθήνας, ενώ και οι τρεις χώρες ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητικές γεωτρήσεις συνεχίζονταν με συνέπειες που θα είναι σίγουρα δραματικές για τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Οι λεγόμενες «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας κατακλύζουν με καταστροφικό τρόπο τα νησιά, τις πεδιάδες και τα βουνά, η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη συνεχίζεται, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πλέον «πράσινη» και αναπτύσσεται (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο που χτίζει η Τουρκία στο Ακκούγιου, απέναντι από την Κύπρο).
Οι πρόσφατοι σεισμοί και οι πυρκαγιές και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, έδειξαν πως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα είναι ίδια για τους λαούς. Οι κυβερνήσεις μας είναι αυτές που ανταγωνίζονται, μαζί με τους υπερεθνικούς προστάτες τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια άλλη διάσταση στα παραπάνω ζητήματα. Η ενεργειακή κρίση σε μια στιγμή πέταξε από το παράθυρο όλες τις «δεσμεύσεις» των ηγετών που έγιναν στο COP26 στη Γλασκώβη πριν μερικούς μήνες. Η γεωπολιτική μάχη των διαφορετικών μπλοκ και συμμαχιών για ενεργειακούς πόρους φαίνεται να εντείνεται. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε κινήσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της συζήτησης γύρω από τον East Med (που θεωρήθηκε κλινικά νεκρός μόλις πριν λίγους μήνες) και στην επανεκκίνηση των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρωτοβουλία Μας σκάβουν τον Λάκκο σας καλεί να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε.
Έχουμε καλέσει ανθρώπους των κινημάτων από Τουρκία και Κύπρο (και από τις δύο κοινότητες) που θα παραβρεθούν για να μας μεταφέρουν την οπτική τους. Ταυτόχρονα, έχουμε καλέσει κόσμο των κινημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να καταθέσουν την εμπειρία και την σκέψη τους. Θέλουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει βήμα ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα κινήματα των τριών χωρών για το πως θα αντιμετωπίσουμε από κοινού την καταστροφή του περιβάλλοντος και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς.
Ραντεβού στις 14 Μαΐου λοιπόν, στο κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων Αθηνών.