Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

4 Ημέρες Ενάντια στις Εξορύξεις & τον Πόλεμο

Οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και Μεγάλης Παναγιάς και η πρωτοβουλία Μας σκάβουν τον λάκκο διοργανώνουν ένα 4ήμερο συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων, από τις 2 μέχρι τις 5 Δεκέμβρη.

Συναγωνιστές/τριες από περιβαλλοντικά κινήματα της Τουρκίας και της Ρουμανίας θα ταξιδέψουν σε Θεσσαλονίκη και Μεγάλη Παναγιά, σε ένα καραβάνι ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο.

Διανύουμε μία περίοδο που η κουβέντα για την κλιματική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο. Η φύση καταστρέφεται καθημερινά, η βιοποικιλότητα και τα νερά απειλούνται ενώ οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών μπαίνουν στο περιθώριο. Σε μία περίοδο που οι εξορύξεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων πλασάρονται ως μέρος της λύσης, εμείς τονίζουμε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προβλήματος, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, η απειλή του πολέμου βρίσκεται παντού γύρω μας. Στα πλαίσια των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της μάχης για κυριαρχία πάνω στα ενεργειακά αποθέματα αυξάνονται οι εξοπλισμοί, εντείνονται οι εθνικιστικές αντιπαραθέσεις και όλο και περισσότερες περιοχές βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Οι λαοί που μοιραζόμαστε τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα στην περιοχή μας δεν είμαστε εχθροί, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, ούτε θέλουμε να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων τους.

Στα πλαίσια αυτά συζητάμε με ανθρώπους που συμμετείχαν σε κινήματα που επέβαλλαν το σταμάτημα των εξορύξεων κόντρα στα κέρδη των εταιρειών. Ανταλλάσσουμε εμπειρίες με αγωνιστές των περιβαλλοντικών κινημάτων και διερευνούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να συνδέσουμε τους αγώνες μας. Ανοίγουμε την συζήτηση για το πώς τα κινήματα μπορούν να σταθούν κόντρα στις απειλές πολέμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ημέρου:

Σάββατο 2 Δεκέμβρη

- 6μμ, ΕΝΕΚΕΝ (Πρ. Κορομηλά 37)

Οι αγώνες ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα σε Ελλάδα - Τουρκία - Ρουμανία

Ομιλητές/τριες:

-Reyhan Erdem (Kazdağları Defense- Τουρκία)

-Mehmet Horus (Ekoloji Politik- Τουρκία)

-Roxana Pencea Bradatan (Mining Watch- Ρουμανία)

-Νίκος Αναστασιάδης (Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης)

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

- 10μμ, στέκι Ίσκρα (Αμύντα 12)

Γνωρίζουμε τους συναγωνιστές από το καραβάνι

Κυριακή 3 Δεκέμβρη

- 11πμ Μεγάλη Παναγιά- Πλατεία Χοροστάσι

Πεζοπορία μέσα από το δάσος του Κακάβου στα τοπία της καταστροφής

- 3μμ Καφέ Στυλ

Φαγητό και ανοιχτή συζήτηση των περιβαλλοντικών κινημάτων με την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς

Δευτέρα 4 Δεκέμβρη

- 12μμ Αγ. Βενιζέλου

Μια ματιά στους λαϊκούς αγώνες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς της Θεσσαλονίκης. Περιήγηση στο δυτικό κομμάτι του κέντρου της πόλης με τον Γιάννη Γκλαρνετατζη (στα αγγλικά)

- 6μμ ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25)

Τα κινήματα συζητάνε: ανταλλαγή εμπειριών για τους περιβαλλοντικούς αγώνες και το θέμα του πολέμου

- 10μμ [ΤΑΚΙΜ] Ρακί και μεζέ

Τρίτη 5 Δεκέμβρη

- 8μμ ΕΚΧ Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου)

Γλέντι Ελληνοτουρκικής Φιλίας

Με το μουσικό σχήμα Bayanlar

Με τις κοινές μας μουσικές, χορούς, ποτά και μεζέδες

Διοργάνωση: Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας Μας σκάβουν τον λάκκο



Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Καμιά συνενοχή στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού

Οι πρακτικές εθνοκάθαρσης κατά του Παλαιστινιακού λαού συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Σε αντίθεση με αυτό που τα ΜΜΕ της Δύσης προσπαθούν να παρουσιάσουν, ο πόλεμος δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη αλλά 75 χρόνια πριν, μέσα από συστηματικές δολοφονίες και εκτοπίσεις του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Σήμερα σύσσωμο το πολιτικό σύστημα του Δυτικού καπιταλισμού προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα μέσα από τη διασπορά fake news, μέσα από την αναπαραγωγή των non papers του ισραηλινού στρατού που παρουσιάζονται ως δημοσιογραφικές ειδήσεις, μέσα από την εκτόξευση κατηγοριών για αντισημιτισμό σε όποιον στέκεται απέναντι στο έγκλημα που συντελείται, επιβάλλοντας ομερτά για τη σφαγή στη Γάζα.

Δεν περιμένουμε φυσικά αυτούς που στηρίζουν διαχρονικά τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού να σταματήσουν τον εφιάλτη. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, όλες οι Δυτικές κυβερνήσεις και μαζί τους η ελληνική κυβέρνηση στάθηκαν από την αρχή στο πλάι του ισραηλινού στρατού και του Νεντανιάχου δίνοντας το πράσινο φως για τη χερσαία επέμβαση και τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Αυτοί που δεκαετίες τώρα κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών από την πλευρά του Ισραήλ, υπερασπίζονται τώρα το δικαίωμα του Ισραήλ στην ‘αυτοάμυνα’ και πρακτικά στην εθνοκάθαρση που συντελείται.

Οι σύμμαχοι του παλαιστινιακού λαού δεν βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς, αλλά στις μαζικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος σε όλον τον κόσμο. Στις συγκεντρώσεις, πορείες, δράσεις αλληλεγγύης που συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών, μέσα στις ΗΠΑ, στις μεγάλες πόλεις της ΕΕ, στις αραβικές χώρες και σε όλον τον πλανήτη και που πολλές φορές πραγματοποιούνται με μαζικούς όρους παρά τις απαγορεύσεις και παρά την καταστολή. Οι σύμμαχοι του παλαιστινιακού λαού βρίσκονται και στους Εβραίους όλου του πλανήτη αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ που διαμαρτύρονται για τη μαζική σφαγή των αμάχων, που φωνάζουν ‘Όχι στο όνομά μας’ στις διαδηλώσεις τους, που καταγγέλλουν τον Νεντανιάχου και προσπαθούν να βρουν τρόπους να σταματήσουν αυτό το έγκλημα. Αυτό που κινητοποιεί αυτά τα μαζικά κοινωνικά στρώματα να βγουν στο δρόμο και να φωνάξουν δεν είναι ο ‘αντισημιτισμός’ και η ‘υποστήριξη των τρομοκρατών’ για τα οποία συκοφαντούνται από το σύστημα αλλά η ίδια η πραγματικότητα των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ.

Εμείς, ως πρωτοβουλία Μας σκάβουν το λάκκο νιώθουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια και να ενώσουμε τη φωνή μας με το παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.

Δεν ξεχνάμε ότι η όλες τις τελευταίες δεκαετίες η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών της περιοχής μας. Και δεν ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που διεξάγουν τώρα τον πόλεμο. Στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας το κοίτασμα ελέγχει ή προσπαθεί να ελέγξει η Energean Oil & Gas (Ελληνικών - Ισραηλινών συμφερόντων). Οι περιβαλλοντικές καταστροφές από την πιο ρυπογόνα δραστηριότητα με τις συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης που όλοι βιώνουμε ξέρουμε από καιρό ότι δεν τους απασχολούν. Απλά, διαπιστώνουμε με φρίκη πως δεν λογίζουν και από ανθρώπινες ζωές παιδιών κι αμάχων.

Πιστεύουμε στη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την διεύρυνση των σχέσεών μας με τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στα πλαίσια μιας πολιτικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής αντίληψης. Είναι βαθιά υποχρέωση μας να δούμε και να μιλήσουμε από την πλευρά όσων η φωνή τους καταπνίγεται. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Τερματισμός του Απαρτχάιντ!

Μας σκάβουν τον λάκκο
Κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο

ENG

No complicity in the ongoing crime against the Palestinian people 


The ethnic cleansing of the Palestinian people is taking place before our very eyes. Contrary to what the Western media is trying to portray, the war did not start on October 7 but 75 years ago, with the systematic killing and displacement of the Palestinian people by the State of Israel. Today, the entire political system of Western capitalism is trying to distort reality by spreading fake news, by reproducing the Israeli army's non-papers presented as journalism, by hurling accusations of anti-Semitism at anyone who stands up against the crime being committed, by imposing omerta on the massacre in Gaza.

Of course, we do not expect those who have long supported the crimes against the Palestinian people to stop the nightmare. The US, the EU and all Western governments, including the Greek government, have stood by the Israeli army and Netanyahu from the beginning, giving the green light for the ground invasion and the killing of tens of thousands of civilians. Those, who for decades have turned a blind eye to Israel's violations of international treaties, are now defending Israel's ‘right to self-defence' and practically the ethnic cleansing that is taking place.

The allies of the Palestinian people are not among this lot, but in the massive mobilisations that the war has provoked around the world. In the rallies, marches and solidarity actions by hundreds of thousands of workers and students in the USA, in large cities of the EU, in the Arab countries and all over the world, which are often very massive, despite the bans and repression. The allies of the Palestinian people can also be found among Jews all over the world and inside Israel who protest against the mass slaughter of civilians, who shout ‘not in our name’ in their demonstrations, who denounce Netanyahu and try to find ways to stop this crime. What mobilises these people to take to the streets and resist is not 'anti-Semitism' and 'support for terrorists', for which they are slandered by the system, but the very reality of the crimes of the State of Israel.

As Μας σκάβουν τον λάκκο, the Greek coordination of the joint initiative in Greece-Cyprus-Turkey against extractions and war, we feel obliged to defend historical truth and join the global movement in support of the Palestinian people.

We do not forget that the US, EU and Israeli war industries have been profiting at the expense of the peoples of our region for decades. And we do not forget who is waging the war now. In the Gaza sea area, the underwater gas/oil field is controlled by Energean Oil & Gas (of Greek-Israeli interests). It has long been known that they do not care about the environmental impacts of their pollution and the consequences of the climate collapse we are all experiencing. What we now realise in horror, is that they do not care about children’s and civilians’ loss of lives either. 

We believe in cooperation, solidarity and development of our relations with the peoples of the Eastern Mediterranean and the Middle East, within a political, environmental, cultural and humanitarian framework. It is our profound duty to see and speak on behalf of those whose voices are silenced. We believe in peaceful coexistence of the peoples of the Eastern Mediterranean and the Middle East. 

Freedom for Palestine!

End apartheid!


Μας σκάβουν τον λάκκο

Greek coordination of the joint initiative in Greece-Turkey-Cyprus against extractions and war




Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Μεσογειακή καταιγίδα Daniel: Στην εποχή της κλιματικής καταστροφής, η ζωή μας είναι αναλώσιμη!

 Η καταιγίδα Daniel σπέρνει τον όλεθρο στη Μεσόγειο. Έχει ήδη κοστίσει την ζωή 15 ανθρώπων στην Ελλάδα, 7 στην Τουρκία και 4 στη Βουλγαρία. Όμως, στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι στη Λιβύη, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τουλάχιστον τα 5.000 άτομα, ενώ χιλιάδες ακόμα αγνοούνται. Σε όλες τις χώρες οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει καίριες υποδομές, δρόμους και χιλιάδες σπίτια. Χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί ζωντανά, ενώ  θα περάσουν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί το έδαφος και να ξαναγίνει καλλιεργήσιμο. Το κόστος είναι δυσβάστακτο και οι αρνητικές επιπτώσεις για τους φτωχούς θα είναι τεράστιες,  όχι μόνο τώρα, αλλά και για χρόνια μετά.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, στην τελευταία της έκθεση για την περιοχή της Μεσογείου, είχε προειδοποιήσει για ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και σημείωσε το ενδεχόμενο ξαφνικών πλημμυρών. Αυτή η προειδοποίηση, σε συνδυασμό με τις  πλημμύρες που ήδη έχουν συμβεί στην Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, δείχνει την άμεση ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα καπιταλιστικά κράτη και οι εταιρείες έχουν κλείσει τα αυτιά τους ακόμα και στους δικούς τους θεσμούς «οικολογικού ξεπλύματος» (greenwashing). 

Όπως κάναμε και στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία, επισημαίνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για αυτές τις τεράστιες απώλειες: η κλιματική κρίση, η εκτεταμένη και χαοτική αστικοποίηση και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Και τα τρία αποτελούν συνέπειες του καπιταλισμού που δίνει προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στις ανάγκες των έμβιων όντων. Η ενίσχυση των υποδομών στις πόλεις με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες με γνώμονα τις ανάγκες των έμβιων όντων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για να αποτρέψουμε μελλοντικές απώλειες ζωών. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να απαιτήσουμε άμεσα προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψουμε την απώλεια ζωών και μέσων διαβίωσης: αντιπλημμυρικά έργα, όχι με βάση το κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών αλλά με βάση τη φυσική ροή του νερού και την προστασία της φύσης, προστασία της φυσικής αναδάσωσης ή οργάνωση αναδασώσεων αν είναι απαραίτητο, κτλ. Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε την εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης και την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, που σίγουρα θα είναι συχνές τα επόμενα χρόνια. Τέλος, για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία για να σταματήσουμε τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής κ.λπ. Οι βιομηχανίες ενέργειας, πλαστικών, αυτοκινήτων, όπλων και κατασκευών θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα μέτρα, για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Αλλά αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τη ζωή και το περιβάλλον, πρέπει να σαρώσουμε αυτές τις καπιταλιστικές δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο σε μια αξιοπρεπή και οικολογική ζωή. 

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και απευθύνουμε γενικό κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στα κινήματα κατά της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης για να αποτρέψουμε μελλοντικές απώλειες ζωών. 


Kazma Bırak- Μας σκάβουν τον λάκκο - Don’t Dig

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ



EN
Mediterranean Storm Daniel: 
In the age of climate disaster, our lives are dispensable!

Storm Daniel is wreaking havoc across the Mediterranean. It has already resulted in the loss of 15 lives in Greece, 7 in Turkey and 4 in Bulgaria. On September 12 it was announced that in Libya, the death toll reached a horrifying figure. It is reported that at least 5,000 people have lost their lives and thousands more are missing. In all countries the floods have destroyed crucial infrastructure facilities, roads and thousands of houses. Thousands of animals have been drowned alive, while the soil will need time to recover so as to  be cultivated again. The cost is devastating and poor people will be hugely affected not only now, but for years to come.

The IPCC, in its latest report on the Mediterranean region, had warned about extreme rainfall events and noted the potential for sudden flash floods. This warning, combined with actual records of flash floods in Spain, Italy, Turkey, Bulgaria, France, and Greece, emphasizes the urgent need for proactive measures to address these climate-related challenges. However, nothing has been done until now. Capitalist states and companies have turned a deaf ear even to their own green washing institutions. 

As we have done in our recent statement about the wildfires in Greece and Turkey, we point to the fact that there are three main reasons for these colossal casualties: the climate crisis, haphazard urbanization and the dismantling of public services. All three are consequences of capitalism prioritizing profit over the needs of living beings. Strengthening urban infrastructure in a participatory and democratic way according to the needs of living beings is our top priority to prevent further loss of life. We join our forces to demand urgent protective measures to prevent the loss of lives and livelihoods: flood prevention projects (not based on profit of construction companies but on the natural flow of water and nature based solutions with respect to the environment), protect natural reforestation or intentional if necessary ect. We also need to demand the drawing up of evacuation plans and the organisation of the state machine to deal with such disasters, which will definitely be frequent in the coming years. Finally, to mitigate the effects of climate change, we need international cooperation to stop oil and gas extractions, phase out fossil fuels, re-tool production, etc. The energy, plastics, car, arms and construction industries will fight tooth and nail against these measures, to protect their profits. But if we want to preserve life and the environment we need to sweep away these capitalist forces which stand in the way of a decent and ecological life. 

We are ready to do our part, and we call on everyone to join the movements against the climate crisis and environmental degradation to prevent further loss of life.

Kazma Bırak Campaign International Coordination

TR
Akdeniz Fırtınası Daniel: 
İklim felaketi çağında hayatlardan vazgeçilebilir!

Daniel Fırtınası Akdeniz'i kasıp kavuruyor. Şimdiden Yunanistan'da 15, Türkiye'de 7 ve Bulgaristan'da 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. 12 Eylül'de Libya'da ölü sayısının korkunç bir rakama ulaştığı açıklandı. En az 2,000 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Seller tüm ülkelerde önemli altyapı tesislerini, yolları ve binlerce evi tahrip etti. Binlerce hayvan boğularak hayatını kaybetti, toprağın toparlanması da zaman alacak. Bunun maliyeti yıkıcıdır ve yoksul insanlar sadece şimdi değil, gelecek yıllarda da büyük ölçüde etkilenecektir.

IPCC, Akdeniz bölgesine ilişkin son raporunda aşırı yağış olayları konusunda uyarıda bulunmuş ve ani sel baskınları potansiyeline dikkat çekmiştir. Bu uyarı, İspanya, İtalya, Türkiye, Bulgaristan, Fransa ve Yunanistan'da yaşanan sel felaketleriyle ilgili gerçek kayıtlarla birleştiğinde, iklimle ilgili bu zorlukların ele alınması için proaktif önlemlere duyulan acil ihtiyacı vurgulamaktadır. Ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı. Kapitalist devletler ve şirketler kendi yeşil yıkama kurumlarına bile kulaklarını tıkamış durumdalar. 

Yunanistan ve Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgili son açıklamamızda vurguladığımız gibi, bu devasa kayıpların üç ana nedeni olduğuna işaret ediyoruz: iklim krizi, gelişigüzel kentleşme ve kamu hizmetlerinin tasfiyesi. Her üçü de kapitalizmin canlıların ihtiyaçlarından ziyade kâra öncelik vermesinin sonuçlarıdır. Kentsel altyapının canlıların ihtiyaçlarına göre katılımcı ve demokratik bir şekilde güçlendirilmesi, daha fazla can kaybını önlemek için en önemli önceliğimizdir. Yaşam ve geçim kaynaklarının kaybını önlemek için acil önlemler talep etmek üzere güçlerimizi birleştiriyoruz: Sel önleme projeleri (inşaat şirketlerinin kârına dayalı değil, suyun doğal akışına dayalı), yeniden ağaçlandırma vb. Ayrıca tahliye planlarının hazırlanmasını ve kamunun önümüzdeki yıllarda sıkça yaşanacağı kesin olan bu tür felaketlerle başa çıkacak şekilde organize olmasını talep etmeliyiz. Son olarak, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, petrol ve gaz çıkarımını durdurmak, fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmak, üretimi yeniden düzenlemek vb. için uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Enerji, plastik, otomobil, silah ve inşaat endüstrileri kârlarını korumak için bu önlemlere karşı dişe diş mücadele edeceklerdir. Ancak yaşamı ve çevreyi korumak istiyorsak, insana yakışır ve ekolojik bir yaşamın önünde duran bu kapitalist güçleri süpürüp atmamız gerekiyor. 

Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve daha fazla can kaybını önlemek için herkesi iklim krizine karşı hareketlere katılmaya çağırıyoruz.

Kazma Bırak Kampanyası Uluslararası Koordinasyonu
www.kazmabirak.org

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Στον Έβρο και στο Τσανάκαλε, ο Ελληνικός και ο Τούρκικος λαός υποφέρουν το ίδιο

 Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα και την Τουρκία ξανά. Το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί είναι για άλλη μια φορά τεράστιο.

Στην Ελλάδα, η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς κοντά στον ποταμό Έβρο καίει ακόμη ενώ ο καπνός της έφτασε μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος! Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από τις τρομερές πυρκαγιές ενώ οι απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα είναι ανυπολόγιστες. 26 πρόσφυγες κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αναγκάζοντας το προσωπικό να μετακινήσει όλους τους ασθενείς. Αυτά τα φρικτά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δίπλα ακριβώς στα σύνορα, στην περιοχή Τσανάκαλε της Τουρκίας, τεράστιες φωτιές επίσης καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει επίσης και σε αρκετά άλλα μέρη της Τουρκίας. Πάνω από 20 χωριά έχουν εκκενωθεί. Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός. Ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι ακόμη άγνωστος. Το κράτος προσπαθεί να παρέμβει από αέρος με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καθώς και από εδάφους με ομάδες διάσωσης και πυροσβέστες αλλά το οι προσπάθειες αυτές είναι ανεπαρκές.

Ποιος φταίει;

Μία τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογική». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε ότι αυτή είναι «η νέα πραγματικότητα». Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι είναι φυσιολογικό να υποφέρουν με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι, ζώα και φύση κάθε καλοκαίρι.

Υπάρχουν τρεις βασικοί υπαίτιοι γι’ αυτά τα εγκλήματα.

Ο ένας είναι  η κλιματική κρίση. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερες, ξηρότερες συνθήκες στα δάση και αυτό σημαίνει ότι οι φωτιές ανάβουν πιο εύκολα και απλώνονται πιο γρήγορα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται πιο καταστροφικές και πιο συχνές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ρεκόρ περιόδων μεγάλων πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να παλέψουμε να σταματήσουμε την κλιματική κρίση. Αντί γι’ αυτό, οι κυβερνήσεις μας προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και είναι ακόμη και προετοιμασμένες να χρησιμοποιήσουν τους στρατούς τους η μία ενάντια στην άλλη προκειμένου να διασφαλίσουν οικόπεδα φυσικού αερίου. Επιπλέον, δεν παίρνουν κανένα πραγματικό μέτρο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή την για την οργάνωση της παραγωγής με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Αντίθετα, θυσιάζουν το περιβάλλον προς εξυπηρέτηση καπιταλιστικών συμφερόντων.

Αλλά η υπόθεση δεν σταματά εδώ. Οι κυβερνήσεις των χωρών μας υποκριτικά χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Την παρουσιάζουν ως έναν εξωτερικό παράγοντα για τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό τους βοηθάει να κρύψουν τις ευθύνες τους για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Αυτός είναι ο δεύτερος υπαίτιος. Όπως λένε οι πυροσβέστες: «η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό το πρώτο δευτερόλεπτο, με έναν κουβά νερό το πρώτο λεπτό, με ένα τόνο νερό τα πρώτα δέκα λεπτά. Μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε…» Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτές τις αναγκαίες υπηρεσίες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι επιλέγουν να δαπανούν το κρατικό χρήμα στην κούρσα των εξοπλισμών, στην αστυνομία, στη στήριξη των καπιταλιστών φίλων τους κλπ. Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερα ποσά κρατικού χρήματος για της υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με μαζικές προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.

Τρίτον, οι πυρκαγιές αυτές καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της ραγδαίας αστικοποίησης με γνώμονα το κέρδος, που συχνά οδηγεί σε εκτοπισμό και απώλεια μέσων διαβίωσης για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και φέρνει τη βιομηχανική δραστηριότητα πιο κοντά στις προστατευόμενες περιοχές. Αυτές οι δασικές πυρκαγιές αντικατοπτρίζουν τις σοβαρές συνέπειες της ανεξέλεγκτης φύσης του καπιταλισμού, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ενός βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που να δίνει προτεραιότητα τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνική ευημερία.

Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Αγωνιζόμαστε να δώσουμε απάντηση σε όλα τα ψέματα και την εθνικιστική προπαγάνδα της κάθε πλευράς. Στην Ελλάδα, ο υπουργός εσωτερικών Βορίδης δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η φωτιά στη Ρόδο προκλήθηκε από «τούρκους πράκτορες». Η ίδια προπαγάνδα διαδίδεται ευρέως στη Θράκη, όπου ακροδεξιές πηγές μιλούν για «τούρκους κατασκόπους» που ανάβουν φωτιές κοντά στον Έβρο.

Πρόσφυγες επίσης στοχοποιήθηκαν στην Ελλάδα και έγιναν θύματα πογκρόμ που οργάνωσαν ακροδεξιές συμμορίες. Αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν την απόκρυψη των ευθυνών των κυβερνήσεων και μεταφέρουν την ευθύνη στους συνήθεις υπόπτους, καταστώντας εξιλαστήρια θύματα τους πιο ευάλωτους.

Ως κοινή πρωτοβουλία Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην διάλυση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, για ειρηνική και αξιοπρεπή ζωή στην περιοχή μας. Ο Ελληνικός και ο Τούρκικος λαός αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, πρέπει να ενωθούν σε κοινή μάχη για την επίλυσή τους.

Κάνουμε έκκληση για συντονισμένη δράση μεταξύ των κινημάτων της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στις χώρες μας υπάρχουν κινήματα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, για το θέμα της ενέργειας, κ.λπ. Αυτά τα κινήματα σίγουρα θα διευρυνθούν, θα εμβαθύνουν και θα ενισχυθούν αν οργανώσουν κοινές δράσεις μεταξύ τους. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός κατά τη γνώμη μας.




ENG

In Evros and Canakkale, Greek and Turkish people suffer all the same

Huge wildfires are burning Greece and Turkey again. The sheer scale of the areas that were burned down is gigantic.

In Greece, the fire in Dadia forest near the Evros river is still burning, while the smoke from the fire has reached the Ionian sea! In total, during July and August, more than 1.200.000 acres of forests and farming plains were burned down. 35 people have lost their lives by the wildfires until now, while countless plants and animals have suffered the same fate. 26 refugees were burned alive in Dadia forest in their attempt to cross the borders over to Greece. Tens of thousands were forced to evacuate their homes, and the flames reached the surrounding area of the Alexandroupoli hospital, forcing staff to move all patients. These destructive events are added to similar wildfires that have wrecked Greece in previous years.

Just across the border, in the Canakkale region in Turkey, huge wildfires are also burning thousands of acres of forest areas. Fires also broke out in a number of places all over Turkey. Over 20 villages have been evacuated. There are people who have been injured by the fire, but the exact numbers are not officially announced. The number of dead animals remains unknown. The state is trying to intervene from the air with firefighting planes and helicopters and from the ground with rescue teams and firefighters, but the response is very inadequate.

Who is to blame?

Such destruction cannot be considered “normal”. The government spokesperson in Greece said that this is “the new reality”. We refuse to accept that it is normal for humans, animals and nature to suffer like this every summer.

There are three main perpetrators for these crimes committed all around the world.

One is the climate crisis. Climate change creates warmer, drier conditions in forests, which then mean that fires can be ignited easier and can spread faster. According to the UN, wildfires are becoming more intense and more frequent. Recent years have seen record-breaking wildfire seasons across the world. We urgently need to fight to stop the climate crisis. Instead, our governments are looking to intensify fossil fuel extraction in the Aegean and Mediterranean seas, and they are even prepared to use their armies against each other in order to secure overseas gas fields. Moreover, they are not taking any meaningful measures to reduce emissions or organize production in an environmentally friendly way. On the contrary, they are sacrificing the environment to serve capitalist interests.

But there’s more to it than that. Our governments hypocritically use climate change to justify their failure to deal with wildfires. They present it as an external factor for which we cannot do anything about. This helps them hide their responsibilities for dismantling fire prevention and fire fighting services. That is the second perpetrator. As firefighters say “a fire is extinguished with a glass of water in the first second, with a bucket of water in the first minute, with a ton of water in the first ten minutes. Then we do whatever we can…” Governments in Greece and Turkey try to convince us that there is not enough money for those essential services. But the fact is that they choose to spend state money on the arms race, on the police, on supporting their capitalist friends, etc. We should demand more state funds to fire prevention and fire fighting services, with mass recruitment of the personnel needed.

Thirdly, these fires demonstrate the effects of rapid urbanization driven by profit motives, often leading to displacement and loss of livelihood for marginalized communities, and bringing industrial activity closer to protected areas. These forest fires reflect the severe consequences of unchecked capitalism, highlighting the urgent necessity of sustainable urban planning that prioritizes both the environment and social well-being.

Solidarity across borders

We express our solidarity to all those who suffer from these policies on both sides of the Aegean.

We strive to answer all the lies and nationalist propaganda of each side. In Greece, interior minister Voridis stated that he cannot rule out that the Rhodes fire was set by “turkish agents”. The same propaganda is widespread in Thrace, where local far-right news outlets talk about “turkish spies” igniting fires near the Evros river.

Refugees were also targeted in Greece and were victims of pogroms organised by far-right gangs. These moves serve to obscure the responsibilities of governments and shift the focus to the usual suspects, scapegoating the most vulnerable.

As a common initiative in Turkey, Cyprus and Greece, we will continue to fight a common struggle against climate change and fossil fuel extractions, against environment degradation, against the dismantling and defunding of fire prevention and fire fighting services, for a peaceful and dignified life in our region. Greek and Turkish people face common problems, they should engage in a common battle to solve them!



We make a call for coordinated action between the movements of Turkey, Cyprus and Greece. There are movements in every country against environmental destruction, against fossil fuel extraction, against gold mining, on the issue of energy, ect. These movements will definitely be broadened, deepened and strengthened if they organise joint actions. This is the way forward in our opinion.


TR
Yunanistan ve Türkiye Halkları Evros ve Çanakkale'de aynı acıyı çekiyor Yunanistan ve Türkiye yine devasa orman yangınlarıyla karşı karşıya. Yangında yok olan bölgelerin boyutları inanılmaz bir büyüklüğe ulaştı. Yunanistan'da Evros nehri yakınındaki Dadia ormanında yangın hala devam ediyor, yangının dumanı İyonya Denizi'ne ulaşmış durumda! Temmuz ve Ağustos aylarında toplamda 1.100.000 dönümden fazla orman ve tarım arazisi yandı. 35 kişi yangınlar nedeniyle hayatını kaybetti, sayısız canlı hayvan da aynı kaderi paylaştı. 26 mülteci, Yunanistan'a geçmeye çalışırken Dadia ormanında canlı canlı yanarak öldü. On binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, alevler Alexandroupoli hastanesinin çevresine ulaştı ve personeli tüm hastaları tahliye etmek zorunda kaldı. Bu yıkıcı olaylar, Yunanistan'ı önceki yıllarda da vuran benzer yangınlarla birleşiyor. Sınırın hemen ötesinde, Türkiye'nin Çanakkale bölgesinde, devasa orman yangınları binlerce dönüm orman alanını da yakıyor. Yangınlar Türkiye'nin birçok yerinde başladı. 20'den fazla köy tahliye edildi. Yangından etkilenen insanlar olduğu bilinmekle birlikte, kesin sayılar resmi olarak açıklanmadı. Ölen hayvanların ve diğer canlıların sayısı hala bilinmiyor. Devlet, yangın söndürme uçakları ve helikopterleriyle havadan ve kurtarma ekipleriyle yerden müdahale etmeye çalışıyor, ancak yanıt yetersiz kalıyor. Sorumlu kim? Bu tür tahribat "normal" olarak kabul edilemez. Yunanistan'da hükümet sözcüsü bunun "yeni gerçeğimiz" olduğunu söyledi. İnsanların, hayvanların ve doğanın her yaz böyle acı çekmesini normal gören anlayışı kabul etmiyoruz. Bu suçların başlıca üç faili var. Birincisi iklim krizi. İklim değişikliği ormanlarda daha sıcak, daha kuru koşullar yaratıyor ve bu da yangınların daha kolay başlamasına ve hızla yayılmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler'e göre, orman yangınları daha yoğun ve daha sık hale geliyor. Son yıllar dünya genelinde rekor yangın sezonlarına sahne oldu. İklim krizini durdurmak için mücadele etmemiz gerekiyor. Ancak hükümetlerimiz Ege ve Akdeniz denizlerinde fosil yakıt çıkarma çalışmalarını yoğunlaştırmayı ve hatta deniz aşırı gaz sahalarını güvence altına almak için ordularını birbirine karşı kullanmaya hazır. Dahası, emisyonları azaltmak veya üretimi çevre dostu bir şekilde düzenlemek için herhangi anlamlı önlem almıyorlar. Aksine, çevreyi sermaye çıkarlarına hizmet etmek için feda ediyorlar. Ancak bu kadarla da kalmıyor. Hükümetlerimiz, yangınları ele almakta başarısızlıklarını haklı çıkarmak için iklim değişikliğini kullanıyorlar. Bu durumu dışsal bir faktör olarak sunarak, bununla ilgili bir şey yapamayacağımızı iddia ediyorlar. Bu da onların yangın önleme ve mücadele hizmetlerini parçalamak için sorumluluklarını gizlemelerine yardımcı oluyor. İşte üçüncü fail burada devreye giriyor. İtfaiyecilerin dediği gibi, "Bir yangın ilk saniyede bir bardak suyla, ilk dakikada bir kova suyla, ilk on dakikada bir ton suyla söndürülür. Sonrasında artık elimizden ne gelirse..." Yunanistan ve Türkiye hükümetleri bizi bu önemli hizmetlere ayıracak yeterli miktarda para olmadığına inandırmaya çalışıyor. Ancak gerçek şu ki, devlet parasını silah yarışına, polise, sermaye dostlarını desteklemeye harcamayı tercih ediyorlar. Yangın önleme ve mücadele hizmetlerine daha fazla devlet fonu talep etmeli, gerekli personelin kitleler halinde alımını yapmalıyız. Üçüncü olarak, kentlerin sınırlarındaki bu orman yangınları, denetimsiz kapitalizmin ciddi sonuçlarını yansıtarak, doğayı ve sosyal refahı önceliklendiren sürdürülebilir kentsel planlamanın acil gerekliliğini gösteriyor. Sınırların ötesinde dayanışma Ege Denizi'nin her iki tarafında da bu politikaların mağdurlarına dayanışmamızı ifade ediyoruz. Her iki tarafın yalanlarına ve milliyetçi propagandasına cevap vermeye çalışıyoruz. Yunanistan'da içişleri bakanı Voridis, Rodos yangınının "Türk ajanları" tarafından çıkarılmış olabileceğini söyledi. Aynı propaganda Trakya'da da yaygın, buradaki aşırı sağ haber kaynakları Evros nehri yakınlarında "Türk casuslarının" yangınları çıkardığından bahsediyor. Mülteciler aynı şekilde Yunanistan'da hedef alındı ve aşırı sağ çetelerin düzenlediği pogromların kurbanı oldu. Bu tür hamleler, hükümetlerin sorumluluklarını örtmek ve dikkati genellikle suçlananlara, en savunmasız olanlara yönlendirmek için kullanılıyor. Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'da devam eden Kazma Bırak olarak, iklim değişikliği ve fosil yakıt çıkarmaya karşı ortak bir mücadeleye devam edeceğiz. Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan halkları arasında koordineli bir eylem çağrısı yapıyoruz. Her ülkede çevresel tahribata karşı, fosil yakıt çıkartılmasına karşı, altın madenciliğine karşı, enerji konusunda ve daha birçok konuda ayrı ayrı pek çok hareket ve direniş bulunmaktadır. Bu hareketler k ortak eylemler düzenlerse genişleyecek, derinleşecek ve güçlenecektir. Bize göre, ileriye doğru yürümenin tek yolu budur.


Τώρα είναι η δική μας σειρά να στηρίξουμε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων!

 Επι 41 χρόνια ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) έχει στηρίξει κινήσεις και εκδηλώσεις σε μια πόλη που η ανάγκη για ελεύθερους χώρους και δημόσιο λόγο είναι παραπάνω από έντονη.

Ο εμβληματικός χώρος του ΣΕΑ έχει φιλοξενήσει 100δες εκδηλώσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, φεστιβάλ, ομιλίες, παραστάσεις προσφέροντας στους κατοίκους της πρωτεύουσας έναν χώρο που μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.

Ο ΣΕΑ αυτή την στιγμή απειλείται ανοικτά απο την κυβέρνηση. 

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 στις 3 το μεσημέρι η Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε Απόφαση με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 - 136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» και ανακοίνωσε ότι ως τις 9 Οκτωβρίου 2023 ο σύλλογος οφείλει να εκκενωσει το κτίριο που επί 41 χρόνια, με απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, στεγάζει τις δράσεις του Συλλόγου και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από καμία κυβέρνηση.

Η πράξη αυτή μάλιστα έχει εκδικητικά και πολιτικά κίνητρα καθώς ο χώρος έχει δεχτεί έντονη κριτική για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που έχει στεγάσει.

Στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε στεγαστεί και η εκδήλωση της δικής μας κίνησης, με τίτλο “Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο”. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να χτιστούν πρακτικα γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την προοπτική μιας εμπόλεμης σύγκρουσης.

Σε έναν σύλλογο που έχει στηρίξει τόσο τα κινήματα ένα ευχαριστώ δεν φτάνει.

Είναι η σειρά μας, ως κινήματα και πρωτοβουλίες να στηρίξουμε και να αγωνιστούμε για τους ελάχιστους΄προσβάσιμους  χώρους και φορείς που έχουν απομείνει.

Μας σκάβουν τον λάκκο




Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Προβολή ντοκυμαντέρ Ecumenopolis στη Θεσσαλονίκη

 Τον φετινό Μάη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Με αυτή την αφορμή, η κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», προβάλλει το τουρκικό ντοκιμαντέρ Ecumenopolis (Οικουμενόπολη) την Κυριακή 28 Μάη, στις 7:30μμ, στον χώρο ΤΑΚΙΜ στη Θεσσαλονίκη.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στις μητροπόλεις, και πιο ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Το ξερίζωμα των πάντων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, για να χτιστούν τεράστιοι τσιμεντένιοι κλωβοί και η κυριαρχία του ΙΧ, κάνουν τις πόλεις μη βιώσιμες για τους απλούς ανθρώπους. Είναι το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που, τοποθετώντας τα κέρδη των κατασκευαστικών σε προτεραιότητα, οδήγησε στη χαλάρωση των κανόνων δόμησης που είχε καταστροφικές συνέπειες και που ευθύνεται για την τεράστια αύξηση του αριθμού των θυμάτων στον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.

Οι πολιτικές αυτές όμως γεννούν και αντιστάσεις. Οι άνθρωποι στις πόλεις οργανώνονται και διεκδικούν πόλεις ανθρώπινες, φτιαγμένες για τους κατοίκους και όχι το κέρδος ενός πλέγματος εταιριών. Τα λεγόμενα «κινήματα πόλης» είχαν μια σημαντική άνοδο στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια πριν, και κυρίως μετά την εξέγερση του Γκεζί. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με κινηματικές διαδικασίες σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί βλέπουμε πως η ενημέρωση που υπάρχει στην Ελλάδα για τα γεγονότα στην Τουρκία περνάει σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τον εθνικιστικό φακό των μεγάλων ΜΜΕ, μεταφράσαμε και προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ Ecumenopolis στη Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ είχε σημαντική αναγνώριση στη Τουρκία, και έχει κερδίσει το βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου Τουρκίας (SIYAD) και βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου σε Σαράγιεβο, Ζυρίχη, Αμβούργο, Κωνσταντινούπολη. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε το 2011, και η σκηνοθεσία είναι του Imre Azem.

Δείτε το τρέιλερ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=XEzqu_z9fRo&t=27s

Πληροφορίες

Τι: Προβολή ντοκιμαντέρ Ecumenopolis

Πότε: Κυριακή 28 Μάη, 7:30μμ

Που: Χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25, 4ος ορ.

Διοργάνωση: Μας σκάβουν τον λάκκο

Απόσπασμα από την σύνοψη του ντοκιμαντέρ

Το "Οικουμενόπολη: πόλη χωρίς όρια" αφηγείται την ιστορία της Κωνσταντινούπολης σε μια νεοφιλελεύθερη πορεία προς την καταστροφή. Παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από την κατεδάφιση της γειτονιάς τους μέχρι τον συνεχιζόμενο αγώνα τους για το δικαίωμα στην στέγαση. Η ταινία ρίχνει μια ματιά στην πόλη σε μακροσκοπικό επίπεδο και μέσα από τα μάτια των ειδικών, πηγαίνοντας από τις κορυφές των ουρανοξυστών που εκτοξεύονται σαν μανιτάρια στα βάθη της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το στενό του Βοσπόρου- από τις ιστορικές γειτονιές στο νότο μέχρι τα δάση στο βορρά. Πρόκειται για μια Κωνσταντινούπολη που πηγαίνει από τα 15 εκατομμύρια στα 30 εκατομμύρια. Είναι μια Κωνσταντινούπολη που πηγαίνει από τα 2 εκατομμύρια στα 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Είναι η Κωνσταντινούπολη του μέλλοντος που σύντομα θα κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή. Είναι μια Κωνσταντινούπολη που δεν έχετε ξαναδεί.

ΥΓ: Ο όρος Οικουμενόπολη (Ecumenopolis‎) αποτυπώνει μια θεωρητική σύλληψη του φημισμένου πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, η οποία διατυπώθηκε το 1967, στο κείμενό του «Ecumenopolis: Tomorrow's City».

Η πρωτοβουλία «Μας Σκάβουν τον Λάκκο-Kazma Birak» συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία 73 περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων στην Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο και είναι μια συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο.


Bu yılki Mayıs ayı,İstanbul Taksim meydanındaki gezi parkı olayları başlangıcının onuncu yildönümüdür. Bu vesile ile Yunanistan-Turkiye -Kibris ortak girişimin düzenlediği bu ilk uzun türkce metrajlı belgesel "Ekümenopolis" 28 Mayis Pazar günu saat 19:30 da, Selanikte'ki Takım  merkezinde gösterime sunulacaktır.
Ekümenopolis: "Ucu Olmayan Şehir", dünyadaki metropol kentlerin, özellikle de İstanbul'un nasıl hızlı bir biçimde kargaşaya sürüklenmesini, neoliberal kentleşmesini, yüzlerce yıllık mahallelerin yerle bir olup, insanların evsiz kalmalarını,  beton yapıların ve trafik araçlarının hakim oldugu bir şehirin, insan yaşamında yol açtığı sorunları  ve doğaya verdiği zararı gözler önüne seren Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, İstanbul’un dur durak bilmeyen kentsel dönüşümünün bir hikayesidir......
Türkiye'de imar yasalarının değiştirilmesi ve inşaat yapı sektörlerinin kâr getirilerinin, insan hayatından daha önemli bir safhada yer alması, feci sonuçlar doğurmuştur. Dolayısıyla,Türkiye'de meydana gelen son depremde, binlerce insanin hayata dair amaçları yok olmuştur. Yüksek kãr amacı güden bu politik çizgiler, Türkiye'de birçok ayaklanmanın başlamasina sebep olmuştur. Bir çok şehirde bir takım gruplar, bu kontrolsüz kentleşmenin kapital sisteme getirdigi kârı protesto ederek ayaklanmışlardır. Şehirlerin daha yaşanılır hale gelmesinin önemini vurgulamışlardır. Son yıllarda, özellikle İstanbul Gezi parkı ayaklanmalarının ardından "Şehirleşmeye karşı hareketlenme yapılarının" yükselişe geçtigi görülmüştür. Son yıllarda buna benzer hareketlenmelerin, Yunanistan'ın büyük şehirlerinde de görülmeye başlamıştır.  Ayrıca Türkiyede'ki gündem olaylarının,  Yunanistandaki halka sadece milliyetci medya haberlerinin objektifinden bildirilmesinden dolayı, bu Ekumenupolis dokümanterinin tercüme edilmiş halini, Selanik'te siz sevgili seyircilerimize sunmaktan gurur duyuyoruz.Türkiye'de önemli ölçüde beğenilen , Türkiyeye Sinema Yazarlar Derneğinden, Saraybosna,Zürih,Hamburg ve İstanbul'da insan hakları ödülleri alan bu  dokumanter 2011de tamamlanmıştır ve yönetmeni İmre Azem dir..

Filmin tanıtımı : https://www.youtube.com/watch?v=XEzqu_z9fRo&t…

Bilgiler
Ne : Ekümenopolis dokümanterinin gösterimi
Ne zaman: 28 Mayıs , 19:30.
Nerede: ΤΑΚΙΜ etkinlik ve gösteri mekanında, Katuni 25, 4.Kat.
Düzenleyen: Çevre koruma örgütü "Çukurumuzu kazıyorlar"
İstanbul'a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçladığı "Ekümenopolis"; yönetmenin ilk uzun metrajlı belgeseli.Seyircileri yıkık gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin zirvesine, son yılların büyük projesi Marmaray’dan ihale aşamasındaki üçüncü köprü projesine kadar İstanbul’un yeni rant mekanlarını, ve tüm bu senaryolar arasına sıkışan kent insanlarını beyazperdeye taşıyor.
Her açıdan gittikçe büyüyen, ne büyümesi ne de nüfus artışı durdurulamayan bir şehir İstanbul. Kentin nüfusu 15 milyonu aşıp 30 milyon, arabalar da 2 milyon dan 8 milyon olma yolunda. Belgesel hic görmediğiniz bir İstanbul' u gözler önüne seriyor.

 Not: Ekümenopolis kavramı, 1967 yılında Yunan şehir plancısı Constantinos Doxiadis tarafından ortaya atılmış, gelecekte tüm kentlerin büyüyerek birbirleriyle birleşeceğini ve dünyanın tek bir kent oluşturacağı fikrini temel alıyor.
Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye'den toplam 73 ekoloji örgütlerinin temsil edildiği /Kazma Bırak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο” örgütünün kuruluş amacı, Akdenizdeki savaşa ve ekolojik yıkıma karşıdır.



Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Μήνυμα από τους συναγωνιστές μας στην Τουρκία: Δεν ήταν ατύχημα!

 Δεν ήταν ατύχημα!

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε για το "ατύχημα" του τρένου στη γειτονική Ελλάδα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να αποκαλείται "ατύχημα" το περιστατικό που προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων. Αν συνεχίσουμε να αποκαλούμε αυτά και παρόμοια περιστατικά "ατυχήματα", αυτά τα "ατυχήματα" θα συνεχίσουν να αφαιρούν ζωές. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι πραγματικοί ένοχοι πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά και ότι οι φόροι που εισπράττονται από τους πολίτες πρέπει να δαπανηθούν για την ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Με αλληλεγγύη, 

Συντονισμός της εκστρατείας "Kazma Birak" στην Τουρκία

IT WASN’T AN ACCIDENT

It is with great sadness that we learned about the train "accident" in neighboring Greece. We wish a speedy recovery to the injured and condolences to the families of those who died. However, we think that it is not right to call the incident that caused the death and injury of so many people an "accident". If we continue to call these and similar incidents "accidents", these "accidents" will continue to take lives. Instead, we believe that the real culprits should be exposed and punished severely, and that the taxes collected from the public should be spent on strengthening the railway system. In solidarity, 

Don't Dig Campaign Turkey Coordination

https://twitter.com/kazmabirak/status/1630943214906617857?s=24