Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

6/11 Όλοι στους δρόμους ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή

Στις 6 Νοέμβρη, 2021 διαδηλώνουμε ενάντια στις πολιτικές που έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση.Έτσι απαντάμε στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα, που γίνεται στη Γλασκώβη αυτές τις μέρες. Μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την επερχόμενη καταστροφή, και το ίδιο θα συμβεί για άλλη μια φορά. Αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα δεν γίνεται να είναι και αυτοί που θα το λύσουν.
Είμαστε ενάντιοι στις εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι εξορύξεις δεν καταστρέφουν μόνο το περιβάλλον αλλά δημιουργούν και κλίμα πολέμου ανάμεσα στους λαούς μας. Πρέπει να σταματήσουμε τη λεηλασία του πλανήτη και να αγωνιστούμε για ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή μας.
Καλούμε συλλογικότητες και πολίτες με κοινά οράματα να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλον τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Προτείνουμε το σύνθημα «Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» και στις δυο γλώσσες ((«Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» και «İklimi değil, Sistemi değiştir») ή άλλο σχετικό σύνθημα.
Βγάλτε φωτογραφίες των δράσεων και στείλτε τις σε μας!

Μας σκάβουν το λάκκο- Ελλάδα
Kazma Bırak/Μας σκάβουν το λάκκο- Κύπρος
Kazma Bırak- Τουρκία




Παρακάτω το κάλεσμα στα αγγλικά και στα τουρκικά


6/11: All out against climate change and environmental catastrophe!

On November 6, 2021, we demonstrate against the policies that have caused the climate crisis.

This is our response to the COP26 Summit taking place in Glasgow these days. So far, governments and big corporations have failed to tackle the coming catastrophe, and this is what will happen once more. Those who caused the problem can not be the ones to solve it.

We are against oil and gas drillings. Extractions not only destroy the environment but also provoke war mongering between our peoples. We need to stop the plundering of the planet, and fight for a peaceful collaboration in the area.

We invite groups and individuals sharing our goals to join the demonstrations happening all over the world, and also in Turkey, Greece and Cyprus. We propose to use the slogan “System change- not climate change” in both languages («Αλλάζουμε το σύστημα, οχι το κλίμα» and «İklimi değil, Sistemi değiştir»), or any other relevant slogan.

Take photos of the actions and send them to us!



Kazma Bırak- Turkey

Μας σκάβουν τον λάκκο- Ελλάδα

Kazma Bırak/Μας σκάβουν τον λάκκο- Κύπρος/Kıbrıs



İklim değişikliğine ve çevresel felakete karşı hep birlikte!


6 Kasım 2021'de iklim krizine neden olan politikalara karşı eylemdeyiz.

Glasgow'da gerçekleşen COP26 Zirvesine yanıtımızı vermek üzere dünyanın her yerinde Küresel İklim Adaleti Eylemleri’nde ve Halkların zirvesinde buluşuyoruz. Şimdiye kadar, hükümetler ve büyük şirketler yaklaşan felaketin üstesinden gelmekte başarısız oldular ve bir kez daha olacak olan da bu. Sorunu yaratanlar, çözümün öznesi olamazlar.

Petrol ve gaz sondajlarına karşıyız. Fosil yakıt arama ve üretimi sadece çevreyi yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda halklarımız arasında savaş tacirlerini de palazlanlandırıyor. Gezegenin yağmalanmasını durdurmalı ve bölgede barışçıl bir işbirliği için mücadele etmeliyiz.

Hedeflerimizi paylaşan kurum ve bireyleri tüm dünyada ve Kazma Bırak uluslararası koordinasyonu olarak Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta gerçekleşecek olan gösterilere katılmaya davet ediyoruz. Her iki dilde de («Αλλάζουμε το σύστημα, οχι το κλίμα» ve «İklimi değil, Sistemi değiştir») hazırladığımız pankartla veya diğer ilgili sloganlarla eylemlerde buluşmayı öneriyoruz.

Eylemlerinizin fotoğraflarını ve videolarını bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.



Kazma Bırak- Türkiye

σας σκάβουν τον λάκκο- Ελλάδα

Kazma Bırak/Μας σκάβουν τον λάκκο- Κύπρος/Kıbrıs



Not: Kazma Bırak kampanyası Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020’de başlatılmıştır. Barış ve iklim adaleti vurgusuyla yapılan çağrı metnine kısa süre yanıt gelmiş, kampanya başta Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 69 imzacı ekoloji örgütü tarafından θsahiplenilmiştir. Kampanya halen bireysel ve kurumsal imzacılara açık olduğu gibi, var olan imzacılara da şuradan göz atabilirsiniz: https://www.kazmabirak.org/imzalar

Ayrıca, bu metinde yer alan fikirlerin detaylarını daha sonra da sizlerle tartışmak isteriz.

Bize her zaman kazmabirak2020@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Kazma Bırak Türkiye Koordinasyonu

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 6/11: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε σε όλον τον κόσμο για την προάσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κλιματική κρίση. 6 Νοέμβρη είναι η μέρα που οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη, υπεύθυνες για την καταστροφή του, συνεδριάζουν στη Γλασκώβη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.


                                          
                                                        Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου

Είμαστε σήμερα στον 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής και τα σημάδια αυτής της αλλαγής είναι πλέον ορατά στην καθημερινότητά μας. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι παρατεταμένοι καύσωνες το αποδεικνύουν αυτό. Και όμως, αυτά δεν είναι τα χειρότερα. Οι επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν ότι αν η υπερθέρμανση φτάσει στους 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η ανθρωπότητα θα ζήσει φαινόμενα αποκάλυψης.
Όλες οι σύνοδοι των ηγετών του πλανήτη έχουν καταλήξει σε φιάσκο. Το 1997 η σύνοδος του Κιότο υποτίθεται θα περιόριζε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου προκειμένου να μην φτάσουμε στην υπερθέρμανση του 1.5 βαθμού Κελσίου. 25 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει. Το ίδιο ισχύει και με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Το ίδιο θα γίνει και με τη Γλασκώβη και ήδη τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διεθνώς προετοιμάζουν το κλίμα μιλώντας για «απογοήτευση» στη Γλασκώβη επειδή δεν αναμένεται να παρθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορούν και δεν θέλουν να βρουν τη λύση για την προάσπισή του. Ενδεικτικά:
• Το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ
• Το λιώσιμο των πάγων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο
• Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί πια 1 δις ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές
• Οι πνεύμονες του πλανήτη, όπως ο Αμαζόνιος, που λειτουργούν ως «απορροφητήρες» του διοξειδίου του άνθρακα καταστρέφονται συστηματικά
• Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι ρύποι καταστρέφονται τα δάση, οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα που από μόνα τους θα μπορούσαν να περιορίσουν ουσιαστικά την έκταση του προβλήματος.
Στην εποχή του Covid-19 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες των δράσεών μας απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον. Η αυξανόμενη συχνότητα εκδηλώσεων ασθενειών και η πρόσφατη πανδημία Covid-19 συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών, την κατανάλωση ζώων κ.λπ.
Μελέτες επιστημόνων από όλο τον κόσμο συγκλίνουν στο γεγονός ότι μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες έχει τη δυναμική να επιβραδύνει κατά πολύ την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εντατική και εκτατική κτηνοτροφία με την παραγωγή δισεκατομμυρίων ζώων το χρόνο , εκτός των άλλων, είναι φοβερά ενεργοβόρα αφού κατασπαταλά τους υδάτινους πόρους, με δις τόνους νερό στην κτηνοτροφία , μολύνει με τα ζωικά της απόβλητα τον υδροφόρο ορίζοντα, διαβρώνει το έδαφος και συμβάλλει τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων από τις μεγαλοβιομηχανίες παραγωγής κρέατος ,οι οποίες «αναζητούν» συνέχεια εκατομμύρια νέα στρέμματα γης για την εκτροφή ζώων .
Πέρα από όλα αυτά ο τρόπος που το καπιταλιστικό σύστημα διαχειρίζεται την ενέργεια εντείνει την καταστροφή. Μέχρι το 2019 το 84% της ενέργειας του πλανήτη παραγόταν από ορυκτά καύσιμα, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2021 σημειώθηκε νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα φορολογούν τα ορυκτά καύσιμα με αποτέλεσμα το κόστος τους για τα φτωχά λαϊκά στρώματα να εκτοξεύεται και επιδοτούν της Βιομηχανικές ΑΠΕ κατακλύζοντας τα βουνά, τα δάση και τις θάλασσες με τερατώδη κατασκευάσματα που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα που απορροφούν και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Και όλα αυτά στο όνομα της διάσωσης του περιβάλλοντος!
Η ελληνική κυβέρνηση, η τουρκική, η κυπριακή έχουν ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Το ζήσαμε με τις τεράστιες πυρκαγιές στις τρεις χώρες το καλοκαίρι, το ζούμε τώρα με τις πλημμύρες. Το βλέπουμε να συμβαίνει με τους τεράστιους λογαριασμούς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το βλέπουμε με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που έχουν γεμίσει την ελληνική ύπαιθρο, χωρίς κανένα σχέδιο και διαβούλευση.
Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί αυτές το δημιούργησαν. Αυτός που μπορεί είναι το ίδιο το περιβαλλοντικό κίνημα που αναπτύσσεται διεθνώς. Οι κινητοποιήσεις στις 6 Νοέμβρη μπορούν να συμβάλουν στο χτίσιμό του και στο να ενώσουν τις φωνές που διεκδικούν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανακοπή της κλιματικής κρίσης.
Στηρίζουμε τα καλέσματα για τις 6 Νοέμβρη
Αθήνα, Σύνταγμα 2μμ
Θεσσαλονίκη, Καμάρα 12 μμ
Χανιά, πλατεία Αγοράς 12 μμ
Ηράκλειο Κρήτης , πλατεία Ελευθερίας 12 μμ
Βόλος, πλατεία Αγίου Νικολάου 12 μμ
Πάτρα, πλατεία Γεωργίου 12 μμ
Κέρκυρα, πλατεία Ανουντσιάτας 12μμ
Ξάνθη, κεντρική πλατεία 12 μμ
Γιάννενα, Περιφέρεια 12 μμ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ενάντια στην «πράσινη υποκρισία» των ηγετών του MED9 που βρίσκονται στην Αθήνα

Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι που η κλιματική κρίση αλλά και η ανυπαρξία υποδομών πυρόσβεσης άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται τους ηγέτες 9 μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα με ψηλά υποτίθεται στην ατζέντα το περιβάλλον, την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση.





Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που άφησε 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους να καούν, για την ίδια κυβέρνηση που πέρασε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, για την ίδια κυβέρνηση που έχει βάλει τον τόπο στο παιχνίδι των εξορύξεων και των πολεμικών εξοπλισμών για τη διεκδίκηση των ΑΟΖ.


Το τι εννοεί η κυβέρνηση με την «Πράσινη Ανάπτυξη» το έχουμε μάθει καλά τα τελευταία χρόνια. Η δήθεν αγωνία της για την προστασία του περιβάλλοντος επί της ουσίας σκοπεύει στην κερδοσκοπική αξιοποίηση της φύσης και παίρνει τη μορφή είτε των βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν γεμίσει την ελληνική επαρχία, είτε την παραχώρηση γης και θάλασσας για εξορύξεις υδρογονανθράκων, είτε το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου στην τουριστική βιομηχανία.
Πρόσφατα μάλιστα ο όρος «πράσινη διπλωματία» χρησιμοποιείται από τα κυβερνητικά επιτελεία όλο και πιο συχνά για να δηλώσει ξεκάθαρα την εργαλειακή χρησιμοποίηση υπαρκτών περιβαλλοντικών ζητημάτων (όπως της κλιματικής κρίσης) προκειμένου να πετύχει πόντους στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό..
Η σύνοδος EuroMed9 είναι μια συνάντηση που στόχο έχει τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών των ηγετών μεσογειακών χωρών της ΕΕ όχι για την προστασία αλλά για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. Και επίσης είναι ένα πεδίο διαμόρφωσης διπλωματικών συμμαχιών που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να πετύχει ώστε να απομονώσει την Τουρκία.
Οι λαοί της Μεσογείου, ιδιαίτερα οι λαοί Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, έχουν δει στην πράξη τι σημαίνουν οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των κυβερνήσεών τους όλα τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι τοπικές κοινωνίες και τα περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη τη Μεσόγειο μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα δάση και το φυσικό περιβάλλον και να επιβάλλουν πολιτικές προστασίας του κλίματος.
Καλούμε στη διαδήλωση στις 17 Σεπτέμβρη στις 7μμ στα Προπύλαια μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ενάντια στους ηγέτες του EuroMed9 και τους υπεύθυνους για τη λεηλασία του φυσικού πλούτου όλης της ευρύτερης περιοχής.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινή δήλωση: Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και την οικολογική καταστροφή!

Οι λαοί της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Χαιρετίζουμε, όχι αυτούς που σπέρνουν το μίσος μεταξύ μας, αλλά τα περιβαλλοντικά και ειρηνευτικά κινήματα που υψώνουν τη σημαία της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας. 

Αφού ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέχρι τα μέσα του 2020, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, δήλωσε:

"Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίζονται βίαια έχει διπλασιαστεί. Αυτό δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε θέση να διαφυλάξει την ειρήνη. Με αυτόν τον τρομακτικό απολογισμό, έχουμε περάσει ένα ακόμα σημείο καμπής και, όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν λένε όχι στον πόλεμο, η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει". Όταν οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας αναγκάζουν ακόμη και αυτούς που φέρουν ευθύνη για την κατάσταση να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις για να την περιγράψουν, ο καθένας μπορεί να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Η πολλαπλή κρίση που προκλήθηκε από τον ιο Covid-19 έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βίαια εκτοπισμένοι. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις αντί να αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα που προκαλούν πολεμικές συγκρούσεις, προσπαθούν να διοχετεύσουν την οργή ενάντια στους άλλους ανθρώπους, ασκώντας ρατσιστικές πολιτικές κατά των προσφύγων. Αντί για λύσεις βασισμένες στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπαθούν να διοχετεύσουν τα αισθήματα απογοήτευσης των ανθρώπων εναντίον των καταπιεσμένων χρησιμοποιώντας συκοφαντίες και ψέματα.

Είδαμε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν την περιοχή μας, ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, την ίδια ώρα που υποδαυλίζουν συνεχώς τις φλόγες του ρατσισμού και την εχθρότητα μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών τους, αν και καταφέρνουν να βρουν δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, όταν πρόκειται για προσωπικό και εξοπλισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Απέναντι στους πολιτικούς ζόμπι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον πόλεμο και το κέρδος, η υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων της φύσης και της ανθρωπότητας απαιτεί να πούμε όχι στις καταστροφικές πολιτικές του καπιταλισμού τώρα.

Σε αυτή την περίοδο που βιώνουμε καταστροφές τη μία μετά την άλλη, το να αφήσουμε το ζήτημα της ειρήνης στο έλεος των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών θα ήταν προφανώς αυτοκτονικό. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την αλληλεγγύη από τα κάτω για έναν κόσμο όπου οι λαοί δεν θα νιώθουν εχθρότητα ο ένας για τον άλλο, όπου δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδύονται, όχι σε εξοπλισμούς, αλλά στην κατάσβεση της φωτιάς που καταστρέφει τον πλανήτη μας, όπου η ανθρωπότητα και η φύση θα συνυπάρχουν αλληλέγγυα και ειρηνικά. 

Γιατί το μέλλον τόσο της φύσης όσο και της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.

Ζήτω η ειρήνη

Biji Aşti

Yaşasın Barış


Σημείωση: Η κίνηση “Μας σκάβουν τον λάκκο- Kazma Birak- Don’t Dig” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 ενάντια στα σχέδια εξερεύνησης για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν ένα κάλεσμα για ειρήνη και κλιματική δικαιοσύνη που βρήκε ανταπόκριση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα: 70 περιβαλλοντικές οργανώσεις κυρίως από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία έχουν συνυπογράψει την αρχική δήλωση της πρωτοβουλίας. Η καμπάνια είναι φυσικά ανοιχτή σε μεμονωμένους και συλλογικούς υπογράφοντες και μπορείτε να δείτε όσους έχουν ήδη υπογράψει εδώ: https://noextractionsnowar.blogspot.com/

Θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση με κάθε ένα που ενδιαφέρεται για αυτές τις ιδέες. Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας με email στο noextractionsnowar@gmail.com


Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Εγκληματικές πολιτικές καίνε Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρο

 Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα, αλληλεγγύη κι όχι άλλους πολεμικούς εξοπλισμούς. 




Από τις αρχές του Ιούλη σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία καταστροφικές πυρκαγιές καίνε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών περιοχών αλλά και ολόκληρους οικισμούς.


Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι 4 νεκροί στην Κύπρο, 8 νεκροί στην Τουρκία και εκατοντάδες τραυματίες και εκτοπισμένοι και στις τρεις χώρες, 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Τουρκία  100αδες χιλιάδες στην Ελλάδα και πάνω από 55 τετραγωνικά χλμ στην Κύπρο, και οι φωτιές ακόμη συνεχίζονται. 


Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή λόγω της κλιματικής κρίσης δημιουργούν συνθήκες όπου μια πυρκαγιά είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτός ο λόγος της εξάπλωσης των πυρκαγιών. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο αλλά δεν είναι.


Οι περικοπές που έχουν γίνει στις υπηρεσίες πυρόσβεσης και στις τρεις χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει τους λιγοστούς πυροσβέστες χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις συνηθισμένες καλοκαιρινές πυρκαγιές. 


Πιο χαρακτηριστική περίπτωση στην Τουρκία όπου παρόλο που υπάρχουν 8 πυροσβεστικά αεροπλάνα κανένα όμως δεν είναι ενεργό και έτοιμο προς πτήση επί του παρόντος εν μέσω έλλειψης επαρκούς συντήρησης, προστασίας και... πληρωμάτων! 


 Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές απέκτησαν μέτωπο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, κατέστρεψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και μπήκαν σε οικιστικές περιοχές παρότι ο αέρας είχε ένταση μόλις 2-3 μποφόρ. Δεκάδες καναντέρ ήταν καθηλωμένα λόγω βλαβών. Συνολικά το Πυροσβεστικό Σώμα βασίζεται ως επί το πλείστον σε δωρεές ιδιωτών για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του, ενώ η μαζική αποψίλωση του την περίοδο των μνημονίων «μπαλώνεται» από συμβασιούχους, ενώ πραγματικές μόνιμες προσλήψεις δεν έχουν γίνει. 


Στην Κύπρο παρόλο που η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 42%, οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν πολύ μικρές για το μέγεθος της πυρκαγιάς στις αρχές του Ιούλη, τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικο, ενώ δεν έχουν αγοραστεί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που υποσχόταν η κυβέρνηση ότι θα αγοράσει από το 2016. 


Παιχνίδι εντυπώσεων με την αλληλοβοήθεια και στην πράξη τίποτα


Τις τελευταίες μέρες Ελλάδα και Τουρκία παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων αναφορικά με την βοήθεια που θα έστελναν, δεν έστειλαν, ζήτησαν ή όχι, η μια χώρα από την άλλη. Η Κυπριακή Δημοκρατία αρνήθηκε να πάρει βοήθεια από τη βόρεια Κύπρο, κι άφησε ολόκληρες εκτάσεις να καούν μέχρι να έρθει βοήθεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία. Οι εθνικισμοί των άρχουσων τάξεων στοιχίζει τα δάση μας, τα σπίτια μας και ζωές ανθρώπων και ζώων.  


Το αίτημα και στις τρεις χώρες είναι κοινό: Επενδύσεις στην Πυροσβεστική και στην πρόληψη, όχι στην αστυνομία και τον στρατό


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στην κατοχή του 13 ιδιωτικά αεροπλάνα. Η Τουρκία ενώ παρήγαγε μέχρι πρόσφατα πυροσβεστικά οχήματα τώρα παράγει στρατιωτικά drones. Η Ελλάδα αντί να εξοπλίσει την πυροσβεστική όλους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να αγοράζει νέα περιπολικά, για να μην αναφερθούμε στα δις που ξοδεύτηκαν για τα γαλλικά Rafale που θα προστατεύσουν τις εξορύξεις φυσικού αερίου. Η Κύπρος δε, τα τελευταία χρόνια απέκτησε τις πρώτες της αύρες, επενδύοντας έτσι στην καταστολή κινημάτων και όχι στην κατάσβεση πυρκαγιών! 


Χιλιάδες πολίτες και στις τρεις χώρες έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, χιλιάδες έχουν μείνει στο δρόμο, χιλιάδες ζώα έχουν καεί ζωντανά. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών έχουν χαθεί.


Είμαστε αλληλέγγυοι στους πυρόπληκτους και των τριών χωρών.


Και στις τρεις χώρες ο εχθρός είναι κοινός: είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο εθνικισμός και ο πολεμικός εξοπλισμός για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών/ πολυεθνικών ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να αφήσουν τα δάση μας και τα χωριά μας να καούν. 


Απαιτούμε άμεση ενίσχυση στην προληψη, και ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, όχι της αστυνομίας και του στρατού! 


Αλληλοβοήθεια κι αλληλεγγύη!  Στη μάχη ενάντια στην καταστροφή δεν χωρούν εθνικισμοί και διπλωματικά παιχνίδια.


Λεφτά για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους και κρατική μέριμνα για την αποκατάσταση των σπιτιών.


Προστασία των καμμένων δασικών περιοχων. Καμία επενδυτική δραστηριότητα και οικιστική επέκταση στις καμένες εκτάσεις. 


Παλεύουμε για μια κοινωνία που το περιβάλλον και οι ζωές, ανθρώπων και ζώων, θα είναι πάνω από τα κέρδη.


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Νερό σε Ίδη (Τουρκία) και Λέσβο: η φύση και οι αγώνες μας δεν έχουν σύνορα!

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν το λάκκο» συμμετείχε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε με κάλεσμα της κατάληψης Μπίνειο της Μυτιλήνης, μιας αυτοοργανωμένης κοινότητας με σημαντική δράση στη ζωή του νησιού και όχι μόνο.
Η εκδήλωση έγινε με φυσική παρουσία στο Μπίνειο και με διαδικτυακή παρουσία εκπροσώπων κινημάτων από την Ελλάδα αλλά κυρίως από την Τουρκία.
Η εξόρυξη λιγνίτη που σχεδιάζεται στο όρος Ίδη, στην Τουρκία, πολύ κοντά στη Λέσβο, ήταν το θέμα που άνοιξε τη συζήτηση. Στην Ίδη υπάρχει πηγή νερού που υδροδοτεί την περιοχή αυτή της Τουρκίας, αλλά επίσης το νερό μεταφέρεται υποθαλάσσια στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η εξόρυξη θα μολύνει το νερό και θα επηρεάσει φυσικά και τις δυο πλευρές του Αιγαίου γιατί η φύση δεν έχει σύνορα, ως γνωστό!
Μεγάλα έργα που σχεδιάζονται ή είναι σε εξέλιξη στις δύο χώρες με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπήκαν επίσης στη συζήτηση. Οι εξορύξεις χρυσού, οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο East Med, η δημιουργία ενός θαλάσσιου καναλιού για διέλευση πλοίων από το Μαρμαρά στη Μαύρη Θάλασσα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν κάποια από αυτά. Πρόκειται για έργα που πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν, θα έχουν τεράστιο κόστος το οποίο θα επωμιστούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα των δυο χωρών.
Για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι όπως σε όλες τις διμερείς συναντήσεις του ελληνικού και του τουρκικού κινήματος, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα για τα προβλήματα που δημιουργεί το κατεστημένο και είναι κοινά και στους δυο λαούς. Οι στόχοι μας για τη λύση τους είναι επίσης κοινοί. Μετά τις κεντρικές ομιλίες έγιναν τοποθετήσεις από συμμετέχοντες τόσο διαδικτυακά, όσο και ζωντανά στην κατάληψη Μπίνειο. Όλες οι τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθούν οι γέφυρες δράσης για κοινούς αγώνες γενικότερα αλλά και ειδικά μεταξύ Λέσβου και της απέναντι τουρκικής πλευράς, που υπάρχουν εμφανώς κοινά θέματα.
Όλοι εκφράσαμε την επιθυμία να τα καταφέρουμε να βρεθούμε και δια ζώσης, από το Μπίνειο έγινε πρόταση να συναντηθούμε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Οκτώβρη, covid επιτρέποντος!
Ως πρωτοβουλία για τη συνεργασία των λαών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο, θεωρούμε πολύ σημαντική την κίνηση αυτή, και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες και εκδηλώσεις. Επιδιώκουμε τη συνέχισή τους μέσα από κοινές δράσεις για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, που είναι ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας σε υγιές φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Δεν θέλουμε καυγά, θέλουμε αλληλεγγύη των λαών!

Εμείς, ως τουρκική, κυπριακή και ελληνική καμπάνια Don't Dig- Kazma Birak- Μας σκάβουν τον λάκκο, παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τον καυγά μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στις 14 Απριλίου.

Πρωτοεκδόθηκε 15/1/1881,
σκίτσο Thomas  Nast.

Τα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ των χωρών μας, ο εθνικισμός και οι πολεμικές κραυγές, που ιστορικά δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά τώρα οξύνονται από τη διαμάχη για το σε ποιον ανήκουν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλούν και πάλι τους λαούς μας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εντάσεων, οι διαρκώς αυξανόμενοι εξοπλιστικοί προϋπολογισμοί σε όλες τις χώρες σημαίνουν λιγότερα λεφτά για κοινωνική προστασία λόγω πανδημίας, για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, ή και οπουδήποτε στον κόσμο, όπου οι ενεργειακές πολιτικές καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, προκαλείται τόσο η αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους ανθρώπους όσο και μια αυξανόμενη εφιαλτική κλιματική κρίση και περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι άνθρωποι και η φύση πληρώνουν το τίμημα της έντασης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Και το περιβάλλον θα πληρώσει επίσης το τίμημα, ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, επειδή οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων είναι καταστροφικές για τη φύση, τους ανθρώπους και τις ζωές μας. Οι κυβερνήσεις μας παρουσιάζονται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών μας, ενώ την ίδια στιγμή η κάθε κυβέρνηση επιτίθεται στα δημοκρατικά μας δικαιώματα, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον της χώρας της.

Δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις πολεμικές κραυγές και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Είμαστε με τη φύση ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου, είμαστε υπέρ της ειρήνης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κάλεσμα για 19 ΜΑΡΤΗ 2021 Μέρα Δράσης για το Περιβάλλον

19 Μάρτη: Ημέρα Παγκόσμιας Απεργίας/Διαμαρτυρίας για το Κλίμα

 

Αυτή την Παρασκευή, 19 Μάρτη 2021 έχει καλεστεί μια Παγκόσμια Απεργία/Διαμαρτυρία για το Κλίμα (Global Climate Strike) σε παγκόσμιο επίπεδο από το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή (Fridays For Future).

Η συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις "Μας σκάβουν τον λάκκο / Kazma Bırak / Don't Dig", αφού το συζήτησε στην τριεθνή της συνέλευση με αφορμή και το αρχικό κάλεσμα αλλά και την αγάπη όλων μας για το περιβάλλον, που έχει φτάσει τα όριά του, προσκαλεί και αυτή με τη σειρά της όλες τις περιβαλλοντικές ομάδες να δράσουν με όποιο τρόπο μπορούν αυτή την Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο οι κατά τόπους ομάδες θα ετοιμάσουμε πανό/μπάνερ/πλακάτ με ένα κοινό σύνθημα στις δύο γλώσσες που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κινήματα ανά τον κόσμο

Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!
İklimi değil, Sistemi değiştir!
Change the system, not the climate!

και θα πάρουμε τους δρόμους, τους κάμπους και τα βουνά, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα λόγω πανδημίας (ακόμα και  2 άτομα σε κάποιο συμβολικό σημείο ή μια βουνοκορφή είναι πολύ ευπρόσδεκτη δράση) έτσι ώστε να μαζέψουμε υλικό από όλα τα διαφορετικά μέρη και να το δημοσιοποιήσουμε στις τρεις χώρες.

Καλούμε λοιπόν όλους τους λάτρεις του περιβάλλοντος και όσους εναντιώνονται στις πολεμικές κραυγές, ανάλογα με την δυναμική της κάθε πόλης/συλλογικότητας/ομάδας ανθρώπων, να οργανώσουν ό,τι μπορούν και να δείξουμε ότι δεν ξεχάσαμε αυτά που γίνονται σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαών.

Φυσικά είστε ευπρόσδεκτοι, ακόμα και αν δεν συμμετέχετε στην συνεργασία μας, να γράψετε το κοινό μήνυμα (ολόκληρο ή σε μια μόνο γλώσσα αν υπάρχει πρόβλημα χώρου) και να μας στείλετε μια-δυο φωτογραφίες στο noextractionsnowar@gmail.com ή στη σελίδα μας στο facebook
αλλά το πιο σημαντικό είναι να γίνει δράση και να ακουστούν οι φωνές μας.

 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 26/1/2021 Τουρκία-Κύπρος-Ελλάδα: Ούτε εξορύξεις Ούτε πόλεμος


Μας σκάβουν τον λάκκο
Ούτε εξορύξεις Ούτε πόλεμος

Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στο βυθό,
οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά

Η ελληνοτουρκική διαμάχη που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες για τις ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με  “εθνικά” συμφέροντα.  Είτε οι κυβερνήσεις μας βγάζουν τις φρεγάτες για πολεμικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είτε κάθονται γύρω από τραπέζια συνομιλιών, ένα είναι το σίγουρο.  Ότι ο ανταγωνισμός τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει εξίσου επικίνδυνη απειλή  τόσο για την ειρήνη όσο και για το περιβάλλον.  Δεν είναι τυχαίο το “ενδιαφέρον” των μεγάλων δυνάμεων για διαμεσολάβηση, η διπλωματική και στρατιωτική τους ανάμειξη.

Τη στιγμή που οι  κυβερνήσεις Τουρκίας, Κύπρου, Ελλάδας  συμμετέχουν σε «διεθνείς διασκέψεις» για την κλιματική αλλαγή με έναν από τους κύριους στόχους να είναι η μείωση των εκπομπών CO2, την ίδια στιγμή ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την  ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.   Πίσω από αυτήν  υποκριτική στάση και των τριών κυβερνήσεων κρύβονται και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών. 

Οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι μόνο δε θα φέρουν ευημερία στις χώρες που

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Πρόσκληση σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας και το «ενδιαφέρον» των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο της  Ανατολικής Μεσογείου είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη. Είναι  το κοινό συμφέρον των λαών της περιοχής και του πλανήτη  για σταμάτημα των εξορύξεων και αποτροπή μιας πολεμικής ανάφλεξης στην  Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των κοιτασμάτων.

Με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων
σας προσκαλούμε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου
που συμμετέχουν στην κοινή πρωτοβουλία 

«Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Bırak – Don’t Dig»

Τρίτη 26/1/20 ώρα 11:00-12:00

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει η Ecehan Balta

Θα μιλήσουν   

ο Onur Yilmaz από Τουρκία,
η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από Ελλάδα,
ο Murat  Kanatli και η Μυρτώ Σκουρουπάθη από Κύπρο

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom. Όσοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να θέσουν ερωτήσεις μπορούν να στείλουν mail στο noextractionsnowar@gmail.com, με το όνομα τους και το μέσο που εκπροσωπούν μέχρι την Δευτέρα 25/1 στις 21:00 και θα τους αποσταλεί σύνδεσμος για να συμμετέχουν.

Η συνέντευξη τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω της σελίδας στο facebook: Μας σκάβουν το λάκκο - https://www.facebook.com/noextractionsnowar. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά όλων των ομιλιών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο noextractionsnowar@gmail.com 
και στα τηλέφωνα 6940276565, 6946413210, 6932714175, 6973236595


facebook event: https://www.facebook.com/events/228197645524791

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος: Ανακοίνωση 47 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον σεισμό στο Αιγαίο

Σεισμός στο Αιγαίο

 

Ενώνουμε τις φωνές μας από τις δύο πλευρές του Αιγαίου: στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στις ζωές των ανθρώπων και με σεβασμό στο περιβάλλον

Στις 30 Οκτωβρίου 2020, το Αιγαίο κλονίστηκε από ένα νέο σεισμό. Κλαίμε με τα ίδια δάκρυα για τις απώλειες κάθε ανθρώπινης ζωής και από τις δύο πλευρές.